luni, 10 septembrie 2012

Zero la sută

Mihai: Zero la sută din 10 septembrie 2012 tradus de Ileana Ruxandra în 2020

Dacă încerci să afli ceva despre lume, există o mică populație de 13 428 300 în 2010 (0% din total), care a suferit cel mai mult și care a cauzat cele mai multe probleme lumii. Majoritatea acestei populații locuiește în America și o parte din ea într-o țară numită Israel. Sunt numiți în general evrei, chiar dacă criteriile după care cineva este considerat evreu sunt sub semnul întrebării. Sunt foarte multe lucruri de învățat despre ei și cel mai bun loc de unde să începi este Praga. Ar putea să pară ilogic la început, dar în curând o să vezi că are sens. Hitler a visat la un muzeu despre „dispăruta rasă a evreilor“ și se pare că alesese cea mai veche sinagogă din lume ca să-l găzduiască. Într-o sinagogă din apropiere au început să depoziteze obiecte furate de la populație, obiecte de o inestimabilă valoare, așteptând să fie expuse atunci când lumea nazistă va fi câștigat războiul. Așa că, salvate de la distrugere și cumva supraviețuind epocii comuniste, toate aceste obiecte sunt disponibile lumii pentru ca ea să învețe. În Praga, în cartierul vechi, se află Muzeul Evreilor, neobișnuit pentru că este format din câteva clădiri împrăștiate pe câteva străzi într-un labirint relativ nou de Art-Nouveau. Este Vechea-Noua Sinagogă, construită în 1270. Tavanul e ciudat, aproape stângaci, are cinci spițe, zidarii erau creștini, știau să construiască un tavan cu patru brațe ce se conectau în forma crucii. Asta n-ar fi mers într-o sinagogă, așa că au adăugat neîndemânatic un al cincilea. De ce? Evreii nu aveau voie să construiască, trebuiau să angajeze creștini. „De ce?“ au întrebat copii, „nu are sens“. Evreii nu aveau voie să facă nimic, decât să împrumute bani. De ce? au întrebat ei din nou. Oamenii sunt proști. Ăsta e răspunsul scurt, există unul mult mai lung.

The ceiling with five spires, credit wikipedia


Istoria veche a evreilor este un puzzle pe cre nimeni nu-l poate rezolva. Ei cred că istoria lor este cea care se găsește în vechile texte religioase, deși nu este aproape nici o evidență estorică care să o sprijine. sunt evidente conflicte de interese în zilele noastre care să sprijine sau să spulbere legătura dintre Vechiul Testament și adevărata istorie a Orientului Mijlociu. Dar erau niște triburi care au locuit acolo și cumva au dezvoltat o religie, au construit sau retezat interacțiuni cu civilizațiile înconjurătoare. Trecând prin Babilon, Persia, cuceririle lui Alexandru Machedon, imperiul Seleucid stabilit de unul din generalii săi și tot așa mai departe, jîn fine romanii au aujuns să impună ceva „ordine“. Provincia a fost numită Iudeea, la început a fost o țară tirbutară apoi s-a aflat sub directa conducere romană. romanii nu aveau nici o problemă să tolereze diferitele religii, atâta timp cât împăratul era adulat precum un zeu. Pentru religia iudaicămonoteistă și mai târziu pentru creștini, asta era ceva ce nuputeau accepta. Evreii s-au revoltat în 66-73 și și-au văzut Ierusalimul șters depe fața pământului. O a doua revoltă 70 de ani mai târziu l-a înfuriat pe împăratul roman Hadrian care a decis o dată și pentru totdeauna să rezolve problema evreilor. Mulți dintre locuitori au fost omorâți sau vânduți ca scalvi (50 000 doar în Roma) alții au fugit. Provincia a fost renumită Palestina, după numele unui trib inamic al vechilor triburi iudaice. Evreiilor li s-a interzis în anul 137 dH să mai locuiască în Ierusalim.

De aici încolo istoria evreilor este o lungă listă de opresiuni și bigotism, de necrezut și fără nici o scuză, o litanie de discriminare rușinoasă ce nu poate fi explicată sau scuzată. Vechii romani au fost admirați pentru pragmatismul și toleranța lor religioasă, dar când mai târziu creștinismul a devenit religia de stat, toate astea s-au terminat. Decrete imperiale oficiale au impus reguli de persecuție a evreilor și politica era să fie forțați să se convertească. Probabil că a fost o mare ușurare când a apărut religia musulmană în secolul al VII-lea, care a cucerit Palestina în 636 dH și a permis evreilor să se întoarcă în Ierusalim. Persecuția din Europa a continuat neabătută.

Cruciații, începând din 1096, porneau la drum masacrând evrei. Evreii și arabii luptau împreună să apere Ierusalimul, așa că au fost căsăpiți de primii cruciați victorioși. Și tot așa merge, din nou și din nou, pentru o mie de ani, un masacru după altul pe toată suprafața Europei. Oare era totul despre bani? Ar putea să pară o prostie, până când afli că în creștinism nu era permis împrumutul de bani și oamenii care percepeau dobândă erau excomunicați și nu aveau dreptul la o înmormântare creștină. Iudaismul permitea perceperea dobânzii de la cei care nu erau evrei și în curând aceasta a devenit singura activitate pe care aveau voie să o facă. Nu li se dădea voie să dețină pământ, doar erau tolerați în anumite regiuni. Erau taxați din greu, uneori chiar împovărător și uite așa a început un cerc vicios. Erau singurii care puteau împrumuta bani, dar aveau nevoie să-și primească înapoi împrumuturile, aveau nevoie de acea dobândă ca să-și plătească taxele. Din moment ce regii nu puteau avea bănci din care să facă profit prin împrumutarea banilor, aveau nevoie de evrei ca să funcționeze ca intermediari: îi tolerau și le luau banii prin taxe mari. Un rege sau altul impunea taxe asupra propriului popor și uneori îl „răsplătea“ prin expulzarea evreilor. Era cu siguranță un sentiment antisemitic ce plutea prin Europa acum vreo o mie de ani, dar banii cu siguranță au amplificat totul. Evreii au ajuns să fie văzuți precum niște oameni rapace, fiind urâți și de biserică și de populație. Vechii regi polonezi care i-au primit pe pământurile lor pe evrei au fost supuși unei presiuni semnificative din partea bisericii catolice pentru a-i expulza. Au apărut legende despre evrei rătăcitori ce omoară copii creștini pentru a le folosi sângele în ritualurile lor. Au ajuns să fie percepuți ca o creatură diabolică ce-l urăște pe Hristos. Imaginea unui evreu era folosită pentru a personifica lăcomia în arta creștină europeană. Din când în când prin Europa, sentimentul antisemitic erupea într-un masacru, ici și colo. Regii sau reginele îi foloseau pe post de țap ispășitor politic de câte ori le convenea. Ca să îi facă mai ușor de recunoscut li s-a cerut să poarte un semn special, un clopoțel de lemn atârnat la gât, o haină lungă roșie, un petec de cârpă albă sau galbenă, sau în Praga, o pălărie galbenă.

o pălărie galbenă originală la Sinagoga Maisel

Ne-am început vizita la sinagoga Pinkas, construită în 1535, loc de închinăciune pentru mai mult de 400 de ani. Ioan și cu mine a trebuit să purtăm yarmulka în interior și le vom păstra cu noi pe tot restul călătoriei. Acum nu mai este un lăcaș activ, ci a fost transformat într-un memorial pentru cei 77 297 de evrei cehi care au fost trimiși în lagărele de concentrare. Numele lor sunt scrise după cel al orașului, data de naștere și ultimele date știute despre ei. Comuniștii au desființat memorialul, dar a fost restabilit după 1989. E un loc trist, sobru und eam petrecut o mulțime de timp, mergând de la o plachetă la alta și citindu-le numele. La etaj este Expoziția de Artă a Copiilor din Terezin. Terezin a fost un mare lagăr de concentrare din apropierea Pragăi, unde majoritatea evreilor au fost trimiși și au pierit. Cumva, cineva a colectat desenele copiilor și au supraviețuit ascunse într-o valiză. Nu este artă, ci doar desene puerile, dar este emoționant să le vezi, teme simple și linii nesigure și să realizezi că toți acei copii au fost omorâți în lagăre. Probabil că știau ce soartă îi așteaptă și și-au petrecut ultimele momente și au folosit ultimele capete de creioane și hârtii ca să petreacă câteva momente liniștite. Și-au desenat familiile, garduri, oameni cu arme. Ți se rupe inima. 
aici e sinagoga Pinkas și expoziția de desene


doar o mică parte din listele de nume

Ieșind din sinagoga Pinkas am mers puțin și am ajuns la vechiul cimitir evreiesc. De sute de ani acesta era singurul loc unde puteau fi îngropați. Se pare că aici sunt îngropați mai mult de 100.000 de oameni pe un teren mai mic de jumătate de stadion, suprapuși câte 7-8, pământul e ridicat și pietrele se înclină în toate direcțiile. Mergem încet printre morminte, e o priveliște greu de înțeles.



Ieșim prin spate. În dreapta este Sala de Ceremonii, o expoziție a ritualului de îngropare (închis din nu se știe ce motive) și la stânga este sinagoga Klaus, din secolul al XVII-lea, transformată în muzeu de practici religioase, festivale, calendare și ritualuri ale vieții ebraice. Este interesant și informativ și ne place să învățăm.


De aici mergem să vizităm Vechea Nouă Sinagogă, cea mai veche din Europa de est. Nu avem voie să fotografiem așa că ne uităm cu atenție, sperând să ne reamintim. ESte veche, cu adevărat veche, gri și foarte simplă. Scaunele înalte de la perete toate privesc spre centru, spre Altar, acolo unde sfintele sului din Tora sunt ținute. Două femei în vârstă supraveghează vizitatorii, asigurându-se că nimeni nu face poze.

Vechea Nouă sinagog

Ne terminăm vizita la sinagoga Maisel, din sec. XVI, mult mai frumos construită și care are un altfel de muzeu. Vorbește despre istoria comunităților evreiești din Boemia de-a lungul a o mie de ani, cum s-a creat ghetoul din Praga și despre discriminarea organizată împotriva evreilor. Este informativă și echidistantă fără să facă incriminări. E foarte mult de citit, câteva obiecte interesante și o mulțime de timp de gândire. Până la urmă am ajuns să înțeleg anumite lucruri, inclusiv de ce conflictul din Orientul Mijlociu nu se va termina niciodată. Evreilor le-a ajuns și nu vor mai permite niciodată să li se întâmple ceva similar. Civilizația vestică a făcut suficient rău încât să se simtă vinovată și să îi sprijine. Arabii nu pricep de ce trebuie să plătească ei greșelile din istorie și în plus conducătorii lor au nevoie de vechiul țap ispășitor, la fel ca și vechii regi europeni din trecut. Și peste toate astea vine America. Evreii sunt oameni deștepți și au învățat repede cum funcționează politica  americană. Inițial se îndreptau spre aceeași poveste, populație de rangul doi, aruncată și abuzată la moftul timpurilor, dar curând s-au implicat în lobbying și au început să controleze toate nivelele de putere. Arabii nu vor ierta niciodată America pentru că i-a mințit pe conducătorii lor după cel de-al doilea război mondial și au forțat crearea Israelului. Așa că asta e situația, una imposibilă cu câteva cercuri vicioase și eu am înțeles toate astea doar după ce am vizitat Muzeul Evreiesc din Praga.

Sinagoga Maisel

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu