luni, 30 iulie 2012

Maria: Vizitează Kruger cât mai ești tânăr


Maria: Vizitează Kruger cât mai ești tânăr din 30 iulie 2012 tradus de Ileana Ruxandra în 2020 

Când spun „tânăr“ presupun următoarele lucruri:

Ai abilitatea să stai în mașină pentru o zi întreagă, cu locuri de oprire de dinainte stabilite, unde te poți da jos să-ți întinzi picioarele (se presupune o pauză cam la trei ore minim).



S-ar putea să te apuce jalea a doua zi când te uiți la mașină.

    - Ai abilitatea să vezi animale aproape invizibile prin iarba înaltă
O Sau broaște albe pe un gard alb.
Ai reflexele necesare de a pune piciorul pe frână când cineva strigă „STOP!“, să mergi în marșarier și să încetinești la timp cât să poți vedea acel ceva pentru care s-a strigat STOP (poate să fie o frunză. Sau un ghepard. Nu știi niciodată)
- Ai abilitatea să scoți camera video, aparatul foto, binoclul și să le tot schimbi unele cu altele cu viteza și ardoarea unui ninja.
Ca să poți să faci o poză ca asta.

Cam astea sunt abilitățile de care ai nevoie (de fapt sunt cerute) ca să te duci în Kruger să vezi animale. 

De asta trebuie să fii tânăr.


Poate ai fi tentat să faci asta… dar nu e bine!

S-ar putea să pierzi un dik-dik.
Hai să scriem toate motivele pentru care n-ar trebui să mergi:

Biletele de Africa de Sud sunt scumpe! (Toate lucrurile sunt scumpe în lumea asta… partea bună este că pot să fie și mai ieftine dacă îți dedici suficient timp să le găsești). Drumul în sine durează ore (ultimii oameni pe care i-am văzut de pe țărmul de est au spus 18 ore). 

Și…și… e Africa! E sălbăticie! Periculos! Bine. Apa în Africa de Sud poate fi băută direct de la robinet. Doar lucrul ăsta și face totul să fie mai ușor. Nu trebuie să stai și să purifici apa (doar dacă ești paranoic).
Sau, în cazul elefanților, direct din tanc.

Există o șansă, destul de mică, să te îmbolnăvești de malarie. Nici o problemă. Iei o pilulă în fiecare dimineață la micul dejun și o alta 12 ore mai târziu, timp de câteva săptămâni. Nu numai că o să înveți cum să înghiți eficient pilule, dar o să mai bei și apă.

Cazul lui Ioan, care trebuia să înghită aproape jumătate de litru de apă ca să poată înghiți o pilulă. De obicei mai trebuiau vreo 300 ml ca să spele gustul de medicament după ce se dizolva capsula. Acum o înghite fără să-și dea seama. URA!
Și chiar pare nerăbdător

Sunt împușcături/ tulburări sociale/furturi/pune aici ce problemă vrei! Știrile spun asta! Sunt bucuroasă că ești atât de bine pus la punct cu știrile din lume. Acum te întreb, când a fost ultima oară că ai auzit ceva bun la știri? Știm pe cineva care trăiește în Japonia și care refuză să vină în America pentru că „toată lumea împușcă pe toată lumea tot timpul“. Și totuși, te duci până la magazin fără să îți iei arma! Peste tot ești în siguranță. Peste tot ești în pericol. E o chestie de cum te uiți și de bun simț. O să fii bine.

Dar ce despre atacurile leilor? Urmează regulile. Nu dormi într-un cort acolo pe unde se plimbă leii. Și vei fi în siguranță!


Animalele te provesc...
... și așteaptă.

Alte motive pentru care n-ai merge în Africa. Bine. Suficiente scuze. Stai în siguranță într-un cocon. Nu încerca nimic nou. Stai acasă și lucrează la super-importanta plictiseală. Uite, îți spun un secret pe care l-am învățat la NaNoWriMo: când vei avea 80 de ani ai să-ți amintești lucrurile pe care nu le-ai făcut, nu pe cele pe care le-ai făcut. Probabil că am dat citatul incorect. Dar asta e ideea că îți vei dori să fi făcut o mulțime de lucruri în loc să stai acasă și să faci acel ceva pentru care renunți la călătorie.

Nu o să umblu cu mănuși. Personal cred că Africa de Sud e un loc nemaipomenit de vizitat. Kruger în mod special, mai ales dacă ai toleranță la un fund amorțit și la efort susținut al ochilor. Și de a fi în mijlocul unei turme de elefanți. Și am citit o grămadă de lucruri de genul care să te ajute să-ți pui în realitate visele și toate spun că „orice motiv pentru a nu face ceva pe care vrei să-l faci este doar o scuză“.


Enumerarea animalelor pe care le-am văzut și felul în care am ajuns să le vedem este ceva plictisitor, dacă nu are și poze. Dar nu prea mă pricep să selectez poze. Pentru mine personal, fotografiile sunt ceva dureros.


N-am răbdare să aștept să fac o astfel de fotografie.
Am totuși răbdare să fac un concurs de cine se uită fix mai mult cu o impala.

Așa că nu o să am prea mult de a face cu ele, doar vreau să spun că nu e nimic asemănător cu televizorul, indiferent de ce Ileana și cu mine am conversat în timp ce ne uitam la un ghepard ce dormea în iarbă pentru 54 de minute.


Mult, mult mai relaxant decât ultimul spectacol de la televizor, îți promit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu